Go where the sun shines go to 

SUNLUX

 

Hot links: zonnen

In deze hot links alles over het verantwoord zonnen.

 

 Zonkracht
“En dan volgt er nu een zonwaarschuwing: Tussen 12 en 3 vanmiddag wordt er zonkracht 10 verwacht.” Deze waarschuwing is minder gek dan het klinkt. Door een gat in de ozonlaag boven Australië is het al jaren heel normaal om daar rekening te houden met de kracht van de zon. Lange tijd werd gevreesd dat de ozonlaag door het overmatige gebruik van CFK gassen ook bij ons dunner zou worden. Dit gevaar lijkt door diverse maatregelen afgewend. Maar zelfs met onze relatief dikke ozonlaag vaardigt het KNMI in de zomer zonkrachtwaarschuwingen uit.

 Zonkracht

 Huidtypen
Om te weten te komen welke adviezen over zonnen op jou van toepassing zijn is het zaak te bepalen welke type huid je hebt. De huid van een albino reageert nu eenmaal anders op de uv-straling dan de huid van een diep zwarte neger. Eigenlijk kan worden gesteld dat hoe dichter je roots bij de evenaar liggen hoe beter je tegen de zon kan. Omgekeerd zou je kunnen stellen dat hoe dichter de roots bij de polen liggen hoe groter de drang is om lekker in de zon te ‘bakken’. Deze groep heeft tevens bij verkeerd zongedrag meer kans om huidkanker te ontwikkelen.

Huidtype test

 Verstandig zonnen
De kans op beschadiging van de huid is vooral de eerste paar keer van het jaar in de zon het grootst. Het devies luidt juist in het begin om naast goed insmeren het aantal zonneminuten laag te houden. Midden op de dag is de zon het sterkst en kan deze voor het best in het begin beter worden vermeden. Mensen met huidtype 1 zijn zich hun hele leven al bewust voor de gevoeligheid voor de zon. Degene met type 2 en 3 zijn doorgaans degene die het lot het meeste tarten. Onderstaande links zijn vooral voor die groepen van toepassing.

10 tips voor zonnen
Zonadvies

 Zonnebrand
Veel mensen, en met name kinderen, worden onverwacht toch met zonnebrand geconfronteerd. Een middagje op het terras, op de fiets, in het zwembad of werken in de tuin kan voldoende zijn om de huid rood te kleuren. Wanneer dit het geval is kunnen alleen nog maar de symptomen bestreden worden. Doel van al deze middelen is de huid te koelen en vocht in te brengen.

Kring Apotheek – Zonnebrand
Zon & huid

 Kinderen in de zon
De huid van kinderen is anders opgebouwd dan die van volwassenen. De kinderhuid is vooral de eerste jaren nog niet in staat zich te wapenen tegen de zon. Omdat kinderen pas klagen over de zon als het te laat is het zaak als ouder om de huid van je kinderen afdoende te beschermen. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op ontwikkeling van huidkanker vijf maal groter is wanneer iemand als kind drie of meer keer flink verbrand is!

Kinderen in de zon