Go where the sun shines go to 

SUNLUX

Kinderen in de zon

De zon schijnt. Natuurlijk laat u uw kinderen dan fijn buiten spelen. Kinderen voelen zich lekker bij mooi weer. De zon zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D, dat is goed voor hun botten.

Maar te veel zon is niet gezond. Niets is zo vervelend als een rood verbrande huid. Andere nadelen van te veel zon kunnen pas op latere leeftijd aan het licht komen, zoals huidveroudering, maar ook huidkanker.

Met de juiste bescherming kunt u veel ellende voorkomen. Extra bescherming van kinderen is belangrijk; op vakantie, maar ook bij mooi weer thuis in de tuin of op de peuterspeelzaal en op het strand..

Beschadiging van huidcellen

Elke keer als de huid verbrandt, raken huidcellen beschadigd door de UV-straling. En juist bij kinderen komt die beschadiging hard aan. Hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Bovendien zijn ze in de groei: de celdeling gaat zo snel dat er soms te weinig tijd is om alle beschadigde huidcellen te herstellen voordat ze zich weer gaan delen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’, die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming zo belangrijk, zéker voor kinderen.

    * Houd kinderen daarom tussen 12.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon.
    * Het is beter om kinderen jonger dan zes maanden helemaal niet in de zon te zetten.
    * Laat kinderen op zonnige dagen zoveel mogelijk in de schaduw spelen.
    * Kleding (ook een petje/hoedje), biedt de beste bescherming tegen de zon..

U kunt naast de andere vormen van bescherming ook een anti-zonnebrandmiddel gebruiken.

    * Gebruik minimaal beschermingsfactor 20-30. Uw kind kan maximaal drie uur in de zon met een hoge beschermingsfactor. Probeer dit echter te beperken.
    * Smeer uw kind een half uur voor het naar buiten gaan in.
    * Smeer gevoelige zones zoals neus, oren, nek extra in.
    * Herhaal het insmeren elke twee uur, zeker vlak na het zwemmen.
    * Waterproof-produkten zullen toch voor een deel verdwijnen bij het afdrogen of spelen in het water en zand. Smeer kinderen daarom ook met deze produkten regelmatig in.

Geef ten slotte als ouder het goede voorbeeld.