Go where the sun shines go to 

SUNLUX

UV-straling

Een klein deel van alle zonnestralen is de ultraviolette straling (UV). UV-straling veroorzaakt in ons lichaam chemische processen die van levensbelang zijn, maar ook levensbedreigend.

Er zijn 2 soorten UV-straling die de aarde bereiken. Vooral UVB-straling maar ook UVA-straling kan zonnebrand veroorzaken. Slechts een klein deel van de straling bereikt het aardoppervlak. Dit is onder meer te danken aan de ozonlaag. Wanneer de dikte van de ozonlaag afneemt, kan er meer UV-straling het aardoppervlak bereiken. Dit kan op den duur leiden tot meer gevallen van huidkanker.

Zonkracht

Behalve de dikte van de ozonlaag beïnvloedt ook de zonkracht de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt. De zonkracht kan varieren tussen 0 en 10. Vanaf mei is de zonkracht te vinden op de internetpagina van het KNMI.

Zonkracht verwachtingen op de website van het KNMI

De zonkracht wordt bepaald door:

    * Het jaargetijde: in de zomer is in Nederland de zonkracht sterker dan in de winter.
    * Het tijdstip van de dag: UV-straling is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur.
    * De plaats op aarde: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de UV-straling, en hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV-straling.
    * De mate van weerkaatsing: UV-straling wordt sterker door weerkaatsing via sneeuw, zand en water.
    * Bewolking: door een dichtbewolke lucht komt nauwelijks UV-straling, maar bij heiig weer wordt de UV-straling gereflecteerd tussen de wolken.